Een chateau Latour? Wijnpromotor

Incomode

Een Latour Bordeaux bij mijn introductie in de Rotary Club was geen succes, al vond ik het wel heel amusant. Ik kende Wouter-Jan, notaris bij ons in het dorp, al jaren en hij sprak vaak over de fantastische samenkomsten die hij had bij de Rotary Club, sinds hij daar geïntroduceerd was door Carel op ´t Paerd. Ieder keer dat hij weer over de Rotary Club sprak, probeerde hij mij over te halen om ook lid te worden. Niks voor mij, ik houd niet van dergelijke verenigingen en ik vind al die mensen balletjes. Al moet ik eerlijk zeggen, Wouter-Jan is een gewone jongen en is directeur van de lokale bank. Eigenlijk kon het, al was het maar om wat relaties van dergelijke mensen op te doen, toch niet zo´n slecht idee en zo vaak komen ze nou weer niet samen. Toen Wouter-Jan enkele weken terug weer laaiend enthousiast over de Roterians aan het praten was en weer een hint gaf dat ik me ook moest aansluiten, zei ik hem dat ik graag de volgende keer met hem mee wilde gaan om eens te kijken wat het eigenlijk inhield. Redelijk korte tijd later was het zover. Wouter-Jan haalde me op en we gingen naar Hotel-Restaurant de Boakkereijders, het “stamlokaal” van de lokale Rotery Club. Er waren zo´n 40 mannen en vrouwen aanwezig, ik wist niet dat we zoveel “belangrijke” mensen in onze gemeente hadden. Ik werd aan allen persoonlijk voorgesteld en werd gevraagd kort iets over mijzelf te vertellen. Als mede-eigenaar van een kleinere drukkerij, die hard aan nieuwe opdrachten toe was (iets wat ik verzweeg), leek ik de juiste status te hebben en door dit deel van de ballotage commissie kwam ik redelijk eenvoudig. In mijn introductie had ik gezegd dat ik een serieuze wijnliefhebber was, dat vonden ze allemaal zeer interessant, en dat werd mijn opgave voor de finale ballotage over een maand. Ik besloot een blindproeverij te organiseren rondom rode wijnen en dan wel uit de Bordeaux. Zonder te op te scheppen, daar was de Rotary Club voor, had ik een hele fraaie (deels geërfd) collectie Bordeaux wijnen en wist er behoorlijk wat vanaf. Onder de in het oog springende Bordeaux wijnen, sprongen er enkele uit. Enkele prachtige Cheval Blancs, Petrus en een behoorlijk aantal goede jaargangen Latour. Ik was zelfs in het bezit van enkele flessen Latour 1961. Ik begon de proeverij voor te bereiden en maakte een lijstje van 5 Bordeaux wijnen die ik wilde laten proeven, waarbij ik besloot ook 2 flessen Latour mee te nemen. Ik had een mooie opbouw bedacht en zou beginnen met een redelijk eenvoudige Bordeaux, een Château Roc de Cazade, gevolgd door een Château Maillard Graves, de 3de werd een Château Bel Air Haut-Médoc en als voorlaatste een Manoir de Gay Pomerol. Dan als klap op de vuurpijl de Latour. Ik was al door de ballotage voordat die begonnen was, hiermee kreeg ik ze allemaal om. Enkele dagen voordat de Rotary Club meeting plaats zou vinden, was ik bij Lidl (daar krijg je het beste WC-papier). Ik loop daar altijd langs de wijnen en mijn oog viel op een voor mij volledig onbekende Boreaux, Chateau Pradeau Mazeau. Ik besloot een doosje van 6 flessen mee te nemen. De volgende dag probeerde ik er een en eigenlijk helemaal niet zo gek en dat voor € 4,99. Ik kreeg een briljant idee. Dit zou de 6de Bordeuax worden en hier zou ik mee afsluiten, kijken of we met kenners of blaaskaken te doen hebben. Voor de blindproeverij verpakte ik de flessen dusdanig dat men niet kon zien welke Bordeaux geschonken werd. Men vond ze allemaal perfect, de Latour werd zeer goed ontvangen. Daarna de goedkope Lidl wijn, die viel in het niets na de Latour. Toen ik mijn “grap” uitlegde, was er slechts een die moest lachen, ik… Latour kent men misschien bij de Rotary Club, humor minder.

Waar je een echte Latour koopt? www.wijnpromotor.nl