Grootste oorzaken van een lekkage

Incomode

Ruim 54% procent van de huiseigenaren in Nederland is er weleens mee geconfronteerd: lekkage in de woning. Een lekkage kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van de woning en de aanwezige spullen binnenshuis. Om de schade zoveel als mogelijk te beperken, is het essentieel om, direct bij het opmerken van de lekkage, een loodgieter te contacteren voor de nodige reparaties.

Een lekkage is helaas lastig te voorkomen, aangezien een lekkage vaak wordt veroorzaakt door de slechte kwaliteit van een onderdeel van een woning, slechte weersomstandigheden of incidenten. Ieder onderdeel zal op termijn toe zijn aan vervanging, wat echter lastig in te schatten is. Toch kan het prettig zijn om op de hoogte te zijn van de meest voorkomende oorzaken van een lekkage. Op die manier kun je wellicht een lekkage voor zijn door de huidige kwaliteit of staat van het onderdeel te controleren.

Dakgoot

Een verstopte dakgoot kan meer schade brengen dan verwacht. Bij een hevige regenbui en een verstopte dakgoot zal het water op den duur ophogen tot aan de dakpannen en de dakconstructie. Daarnaast kan het oplopende water ook via de gevel de woning binnendringen. Beide situaties zullen leiden tot een lekkage binnenshuis. Een regelmatige reiniging van de dakgoot kan deze lekkage voorkomen.

De kil

De plaats waar twee dakdelen samenkomen, wordt een ‘kil’ genoemd. In deze knik zal een kilgoot geplaatst worden om het water goed te laten afvoeren. Daarbij kan een kleine slijtage in de kilgoot snel leiden tot een lekkage. De beschadigingen van de goot zijn lastig zelf op te lossen, waardoor in veel gevallen wordt aangeraden een dakdekker te contacteren voor het dakbeheer.

Daklood

Rondom schoorstenen of boven kozijnen is bij veel woningen lood geplaatst. Het lood zal water onder de dakpannen of in de kozijnen voorkomen. Hierbij is het belangrijk om regelmatig na te gaan of het daklood roestplekken of gaten heeft, dit kan namelijk snel leiden tot lekkages. Ook op de plaatsen waar het lood de muren in gemetseld zijn, kunnen vatbaar zijn voor lekkages.

http://dakbeheerhermans.nl