Hulp bij het kopen van een vijverpomp

Incomode

De aanleg van een vijver gaat vaak gepaard met verschillende aankopen. Een vijver is namelijk meer dan een gat in de grond dat gevuld is met water. Zo moet er in veel gevallen ook een vijverpomp aangeschaft worden. De keuze tussen de verschillende vijverpompen kan echter bijzonder lastig zijn. Dit heeft vooral te maken met een gebrek aan kennis, dat bij de meeste mensen heerst wat dit onderwerp betreft. Over smartphones, auto’s en andere doorsnee consumptiegoederen weet iedereen wel wat, de basis daarvan is bekend, maar bij vijverpompen is dat niet het geval.

Als men überhaupt al weet dat een vijverpomp in veel gevallen onmisbaar is voor een (echte) vijver, dan is dat al heel wat. Waar een vijverpomp précies voor nodig is, wat het exact doet en hoe je juist die vijverpomp kiest die jij nodig hebt, weet echter slechts een enkeling. Vandaar dat hier wel wat hulp bij geboden mag worden in de vorm van informatie. Bij specialistische webshop zoals bijvoorbeeld Vijverbenodigdheden.nl, kan je altijd om advies vragen van een expert. In dit artikel vind je de belangrijste zaken waar je rekening mee dient te houden. Allereerst gaan we namelijk kijken naar wat een vijverpomp precies is en vervolgens geven we advies voor een eventuele aankoop. Bij een gebrek aan kennis kan dat namelijk behoorlijk lastig zijn.

Waarom heb je een vijverpomp nodig?

De meeste mensen schaffen een vijverpomp aan omdat ze hun vijver geregeld willen reinigen. Met een vijverpomp is dit mogelijk. Een vijverpomp heeft namelijk de eigenschap om water naar een bepaalde plaats te pompen, zo ook in de richting van een filter. Op die manier kun je er dus voor zorgen dat verontreinigd water ontdaan wordt van alle viezigheid. Voor dit doel gebruik je een zogenoemde filterpomp.

Het reinigen van het water is echter niet het enige wat je met behulp van een vijverpomp kunt doen, je kunt een vijverpomp namelijk ook gebruiken voor meer uiterlijke doeleinden. Zo is het met behulp van een vijverpomp bijvoorbeeld mogelijk om een beekje, een waterval of een fontein te creëren. Wat het beekje en de waterval betreft, heb je een vijverpomp nodig die het water omhoog kan pompen. Op die manier kan het water immers steeds opnieuw ook weer naar beneden stromen. Bij een waterval is het vooral noodzaak dat de vijverpomp genoeg druk levert, zodat het water omhoog kan schieten.

Houd hier rekening mee bij de aankoop

De voorgaande kennis is van groot belang bij de aankoop van je vijverpomp. Dit is logisch, omdat je dus een vijverpomp nodig hebt die aansluit bij hetgeen jij wilt. Daarbij zijn er dus drie (meest voorkomende) opties: voor het reinigen van het water heb je een filterpomp nodig, voor een fontein is een zogenoemde ‘fonteinpomp’ met opzetstuk noodzakelijk en voor een beekje/waterval zal je een pomp aan moeten schaffen die het water naar een hoger gelegen gebied kan pompen. Verder moet je er rekening mee houden dat vijverpompen over het algemeen vrij wat energie gebruiken.Nieuwe modellen zijn doorgaans echter wat zuiniger en kun je om die reden vaak beter kopen. Bij deze nieuwe modellen kun je vaak ook nog kiezen tussen een pomp met een open waaier, een semigesloten waaier en een gesloten waaier. De eerste is vanwege de duurzaamheid de beste keuze bij vrij vuil water, de laatste geniet vanwege zijn kracht de voorkeur bij schoon water.