Influencers hebben invloed op het koopgedrag

Incomode

Wie heeft er invloed op jouw koopgedrag, of bepaal je dat zelf? Nee hoor, je denkt misschien dat alle keuzes die je maakt van jezelf komen, maar dat is niet zo. Martine Bijl moest vroeger alleen de groente van Hak hebben, en George Clooney drinkt alleen maar koffie als het uit een Nespresso cupje komt druppelen. Dat zijn influencers, bekende koppen die je moeten overtuigen dat een product de moeite waard is. Maar daar prikken we ondertussen genadeloos doorheen, je vertrouwt niet meer op een Hollywoodster, maar op jouw vriendenkring. Ook wanneer je die “vriend” of “vriendin” nooit in het echt hebt ontmoet. Jouw favoriete YouTube held die precies houdt waar jij van houdt, en die je steevast in de juiste richting wijst. Dit zijn de influencers van nu, de VIP’s van de internet maatschappij. Zij kunnen helpen met de outreach naar jouw doelgroep via bijvoorbeeld linkbuilding, zo kun je autoriteit opbouwen. Hoe werkt influencer marketing en wat kun je ermee bereiken?

 

Autoriteit opbouwen via influencers

Het liefste zou je willen dat elke zoekopdracht in Google direct doorverwijst naar jouw website. Toch is dat niet realistisch en zelfs niet wenselijk, je wilt alleen jouw beoogde doelgroep aanspreken. Je moet daarvoor autoriteit opbouwen, de relevantie van jouw website bewijzen wat betreft een specifiek onderwerp. En influencers kunnen je daarbij helpen. Dit zijn mensen die vanwege een sprankelende persoonlijkheid of opvallende verschijning een grote schare trouwe volgers aan zich hebben gekoppeld. Personen die “larger than life” zijn, en toch authentiek overkomen. Wanneer influencers met relevantie en autoriteit linken naar jouw website zul je zelf ook autoriteit opbouwen.

 

Linkbuilding op basis van influencer marketing

Het Wilde Westen van linkbuilding is voorbij, de relevantie van de backlinks wordt nu meegenomen tijdens het bepalen van de ranking bij een zoekopdracht. Goede influencers hebben vaak een status, een link naar jouw site kan al wonderen verrichten. En als ze hun volgers ook op het pad naar jouw bedrijf, merk of product zetten, dan zul je ook snel meer backlinks verzamelen met alle (positieve) gevolgen van dien.

 

Outreach naar influencers

Meestal zullen influencers zich niet automatisch aandienen, je zult zelf outreach moeten verrichten om ze te bereiken. Er zijn influencers die het puur doen uit interesse, influencers die graag producten gratis krijgen in ruil voor een review, en influencer marketing professionals die gewoon betaalt willen worden voor hun werk. Aan elke groep kleven zowel voordelen als nadelen, het is wel zaak om influencers via outreach aan te spreken die echt relevant zijn voor jouw merk, dienst of product. Wees kritisch, de keuze voor de verkeerde influencer kan ook heel verkeerd uitpakken…

 

Gevaar van influencer marketing

Omdat de meest populaire influencers geen blad voor de mond nemen kunnen ze met controversiële standpunten op de proppen komen. Net zo snel als populaire YouTuber Pewdiepie werd opgeslokt door Disney als influencer, werd hij weer uitgespuugd toen hij (alweer) grappen maakte over Nazi’s. Een influencer kan een ongeleid projectiel zijn. Dat kan met andere vormen van marketing ook gebeuren, zoals Subway gezicht Jared Fogle die naast broodjes ook iets té verzot was op kleine kinderen. De traditionele celebs zijn getraind om controversie te vermijden, voor influencers is het vaak juist de aantrekkingskracht van deze personen!

 

https://www.maxlead.com/diensten/search-engine-optimisation/autoriteit-opbouw/