Inspelen op emoties van consumenten voor betere verkoopresultaten

Incomode

Uit een studie uit 2013 is gebleken dat de aantrekkingskracht van een verpakking grote invloed heeft op het koopgedrag van een consument, zelfs als het betreffende persoon niet van plan was een aankoop te doen. Door goed in te spelen op de wensen van de consument, kun je de verkoopresultaten opmerkelijk verbeteren.

Door producten met een aantrekkelijke verpakking op de markt aan te bieden, kan dit personen motiveren om impulsieve aankopen te doen. Toch kan het erg lastig te zijn om de wensen van consumenten toe te passen in het ontwerp van verpakkingen. Om een duwtje in de rug te geven, zullen hieronder enkele tips gegeven worden.

Het gebruik van kleur

Kleur is belangrijk om toe te passen in het ontwerp, doordat kleur snel de aandacht van de consument zal trekken. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de volgende kleuren grote invloed hebben op het koopgedrag: rood, geel, groen en roze. Hierbij is het ook belangrijk om af te wijken van de concurrenten om op te blijven vallen.

Vorm van product

Uiteraard kan de vorm van het product zich onderscheiden van de concurrenten. Uit onderzoek is gebleken dat de vorm van een product emotionele reacties oproept bij de consument, zo kunnen vormen en lijnen bijvoorbeeld leiden tot ontzag, angst, tevreden of opwinding. In bovengenoemde studie is ook gebleken dat mensen zich meer aangetrokken voelen naar rondingen dan rechte lijnen. Daarbij heeft een studie Moshe Bar en Maital Neta bewezen dat puntige vormen de mensen afschrikken. Hiermee blijken mensen de punten als bedreigend te ervaren.

Invloedrijke lettertypes

Niet onbelangrijk: het etiketteersysteem. Het is een verplicht onderdeel van de verpakking dat ook in kan spelen op de emoties van de consument. Zo kan het gebruik van de juiste lettertype op het etiket bepalen hoe de boodschap bij de consument wordt overgebracht.

De lettertype moet de sfeer van het product kunnen projecteren. Bij de etikettering van levensmiddelen is het bijvoorbeeld raadzaam om een duidelijk lettertype te gebruiken om belangrijke informatie goed over te brengen. Zo toonde een studie ook aan dat een boodschap is sierlijke letters lastiger te lezen is dan een boodschap in een eenvoudig lettertype. Doordat de consumenten wellicht kunnen afhaken, is het gunstig om gebruik te maken van goed leesbare lettertypes.