Wat is dat biologische voeding

Incomode

Wat betekent het nu juist voedsel biologisch laten groeien? De overkoepelende filosofie achter biologisch telen is dat men in harmonie werkt met de natuur en het verbeteren en conserverend van de gezondheid en vitaliteit van het land. Dat betekent dat biologische teelt tracht om een versterkende diversiteit in de natuur te creëren, om de bodem gezond te houden vol met nutriënten en met een overvloed aan micro organismen. Biologische boerderijen en kwekerijen zijn afhankelijk van helpende insecten (biologische pest controle) en gewassenrot die een gebalanceerd ecosysteem en gezonde bodem garanderen. Om deze redenen hebben synthetische pesticides, herbicides, fungicides en chemische sproeistoffen geen plaats in een biologische teelt omdat ze de bodem uitputten, de omgeving vervuilt, het water vervuilen en uiteindelijke een negatief effect hebben op de dieren en de arbeiders in de teelt. Kies jij uit de winkel folders regelmatig voeding van biologische teelt?

Is biologisch eten kopen extreem

Sommige mensen zouden denken dat biologische voeding kopen in een winkel als Deen extreem is, maar er bestaat zelfs nog iets diepgaander. Zo is er de biodynamische teelt. Dit neemt biologische teelt nog een stapje verder door de algemene gezondheid van de hele teelt omgeving (inclusief dieren en arbeiders) te verbeteren en onderhouden met kruiden en homeopathische middelen. Hiermee versterkt men de voedingswaarde, smaak, en kwaliteit van de voeding dat men produceert. Voeding geteeld volgens biodynamische methodes heeft haar eigen label dat het Demeter label heet. Gevoed door een steeds verminderende vitaliteit van de gewassen, vruchtbaarheid van zaden en gezondheid van de dieren kwam het biodynamisch al op in de jaren 1920 en wordt het steeds populairder.

Een biologische of biodynamische levensstijl is niet duur

In een steeds duurder wordende maatschappij is het op het eerste zicht niet direct interessant of zelfs mogelijk om biologisch of biodynamisch voedsel te consumeren, maar dit is niet zo. In het tegendeel, biologische teelt komt globaal gezien veel goedkoper uit wanneer je rekening houdt met de verborgen kosten die vervuilende chemicaliën in een geconventioneerde teelt met zich meebrengen. Bovendien heb je tegenwoordig heel handige vergelijkingssites zoals Folderbode.nl waar je steeds de wekelijkse folder aanbiedingen van verschillende supermarkten kan bekijken.

 

https://www.folderbode.nl