Wijnpromotor

Incomode

Wijnpromotor

Deze week zijn er weer veel wijnliefhebbers gelukkig gemaakt met de levering van de B2/2013. Een uitzonderlijke wijn uit het privé vat van één van ‘s werelds meest vermaarde wijnmakers. De experts van het EIWTC hebben de wijn beoordeeld en deze wordt omschreven als subliem. Het prijsniveau voor deze wijn moet liggen rond de € 1.200,- vanwege de zeer beperkte oplage (50 flessen).

Wijnpromotor heeft voorlopig het verkopen van wijn op een lager pitje gezet. De wijnspecialisten waren compleet overbelast doordat er door de collega’s van Cavepromotor continue een beroep op hen werd gedaan. Om kwaliteitswijn te kunnen aanbieden moet je fulltime met wijn bezig kunnen zijn. Nu zijn de wijnspecialisten van Cavepromotor continue bezig met het adviseren over het bewaren en serveren van wijn. Opzich is dit heel nobel werk, maar de werkzaamheden bij Wijnpromotor kwamen hierdoor onder druk te staan. Er zijn wijnboeren waarvan Wijnpromotor wel de privé collectie wenst te kopen. Deze wijn zit dan nog in het vat en kan worden gebotteld als Wijnpromotor hier om vraagt. Dit zorgt extreem exclusieve wijn, wat alleen kan worden gedronken door een select gezelschap. Zo was er nu de B2, gemaakt door een gepensioneerde wijnmaker. Doorgaans willen de wijnmakers die allen de gepensioneerde leeftijd hebben bereikt geen media aandacht. Ze hebben dat allemaal al meegemaakt en willen alleen nog maar hun passie beleven, de ultieme wijn maken… Voor het geld hoeven deze mensen niet meer te werken.

Het bewaren van wijn mag niet onderschat worden evenals het serveren op de juiste temperatuur. Daarbij komt dat het effect van omgevingstrillingen vaak wordt onderschat waardoor de wijnen sneller ouderen dan gewenst. Verstandige wijnliefhebbers die niet kunnen beschikken over een wijnkelder doen er verstandig aan om de wijnen te bewaren onder optimale omstandigheden.  De luchtvochtigheidsgraad wordt hierbij vaak uit het oog verloren.

Een wijnbewaarkast is iets anders dan een koelkast. In tegenstelling wat veel mensen denken wordt er door Liebherr geen wijnkoelkast gemaakt. Liebherr is groot in koel- en vrieskasten, maar dit staat absoluut los van de wijnactiviteiten. Hiervoor heeft Liebherr een volledig aparte reeks wijnkasten ontwikkeld. Hierbij telt de behoefte van de wijnliefhebbers in een groot huis, maar ook op een appartement moet men wijn kunnen consumeren.

Om de luchtvochtigheidsgraad te kunnen meten, leveren de specialisten van Cavepromotor een digitale hygrometer mee. Zinvol om de luchtvochtigheidsgraad te meten, maar zinloos om de temperatuur in de kast te meten. De temperatuur die wordt aangegeven door een hygrometer is de temperatuur van de lucht en niet de temperatuur van de vloeistof in de wijnflessen. Om deze te meten zou je een kwikthermometer moeten plaatsen in een bakje met water om een idee te krijgen van de temperatuur in de flessen.

Heeft u op vakantie wijnen gekocht? Wees verstandig en bewaar deze onder optimale omstandigheden.